Vær ordentligt klædt på når du køber musik- eller surroundsystem
(Læsetid ca. 6 minutter)
Den lille dreng i H.C. Andersens berømte eventyr “Kejserens nye klæder” lod sig ikke lokke af tomme løfter og snobberi. Han stolede på sin egen dømmekraft.
Hos Scala Hifi har dette altid været udgangspunktet og lydt som en opfordring til vores kunder – stol på din egen dømmekraft og evne til at lytte. I stedet for at vurdere et musik- eller surroundsystems kvaliteter på baggrund af anmeldelser eller tekniske specifikationer, så brug det mest avancerede måleinstrument til lyttetest der endnu er skabt – nemlig dit eget øre.
Overvejer du at anskaffe et musik- eller surroundsystem, vil du ofte undersøge markedet via nettet, aviser eller tidsskrifter, og du vil måske herefter besøge en forhandler med henblik på at få demonstreret et par systemer i forskellige prisklasser.
Hos forhandleren vil du typisk blive præsenteret for det man kalder en A/B-sammenligning. Du lytter til system A, og lytter derpå til system B, og køber det der lyder bedst. Det lyder enkelt nok; men hvordan bestemmer du dig for, hvilket system der lyder bedst?
Nogle mennesker lytter efter mængden af bas, mellemtone og diskant, mens andre fokuserer på rum og perspektiv. Mange giver simpelthen op på forhånd og stoler blindt på anmeldelser, specifikationer eller alene forhandlerens anbefalinger.
Med Tune Dem har vi en vurderingsmetode, der ikke kun tester dele af systemet, men derimod en totaltest, der giver et præcist indtryk af systemets samlede kvalitet. Selvom det kan synes næsten for enkelt til at være brugbart, vil en nærmere undersøgelse af Tune Dem afsløre, at den ikke kun er overraskende præcis, men også at der ligger en velbegrundet forklaring bag.
At dele musikken op i bas, mellemtone og diskant virker sjældent, fordi du ender med at lave bedømmelser baseret på kvantitet i stedet for kvalitet. Du risikerer at vælge det system, der giver dig mest bas, når det du i virkeligheden ønsker, er det der giver dig det rigtige forhold mellem bas, mellemtone og diskant.
Effekten kan måske bedre forklares, hvis man tænker på et farvefjernsyn, hvor der er skruet kraftigt op for farverne. Dette skærmbillede kan umiddelbart virke mere varmt og mættet, men det afspejler ikke virkelighedens farver.
En anden tillokkende måde at evaluere et system på, er den hvor du sætter dig ned, lukker øjnene og prøver at se musikerne for dig – ofte kaldet at lytte efter rum og perspektiv. Hvor naturligt dette end synes, lider den af de samme begrænsninger. Du ved nemlig ikke, hvor de pågældende musikere stod, da optagelsen blev lavet. Faktisk bliver en musikers placering i mange studieoptagelser ganske enkelt manipuleret med balancekontrollen på mixerpulten.
Vi må spørge os selv, hvor vigtige disse parametre i virkeligheden er. Til en koncert vil vi få en større musikalsk oplevelse med en dygtig pianist, hvor vi sidder på 21. række i siden, fremfor en koncert med en dårlig pianist vi oplever fra 5. række midtfor.
Hvis vi skal lave en vurdering baseret på at lytte til musikken, er vi tvunget til at spørge os selv: “Hvad er der på optagelsen?”
Sandheden er, at vi ved meget lidt om optagelsen. Vi ved ikke hvor meget bas der var, hvor sangeren stod eller hvordan det præcis lød, da eksempelvis Jimi Hendrix bed sig igennem “Star Spangled Banner” på sin Fender Stratocaster. Faktisk ved vi næsten ingenting om den originale lyd på pladen. Uanset om vi kan lide det eller ej, kan vi kun have formodninger.
Når du skal sammenligne og vurdere to systemer, kan du i stedet stille dig selv spørgsmål som: “Er der følelse i sangerens stemme?”, “virker musikerne til at nyde det?”, “bliver jeg rørt?” eller “opdager jeg en ny musikgenre, jeg slet ikke troede var min musiksmag?”.
Tune Dem gør sig ikke til dommer over din musikalske smag, men er et fortrinligt værktøj til at udskille det gode system fra det mindre gode. Det vil sige, at ligegyldigt om du lytter rock, pop, jazz, klassisk eller andet, bliver resultatet det samme.
Tune Dem afslører, om et system er i stand til at spille det, der er på optagelsen – hverken mere eller mindre. De ændringer et system laver, kan kun forringe den musikalske gengivelse. Der er ikke nogen magisk kombination af fejl eller ændringer, der kan forbedre gengivelsen.
Forestil dig at du hører en plade gennem system A, og føler at fremførelsen egentligt er OK – derpå lytter du til den samme plade på system B og oplever nu, at musikerne fremstår mere kompetente og nærværende. Selv uden at vide hvor god live-fremførelsen var, kan du stadig udlede, at system B må være bedre end system A.
Tænk bare på hvordan en god live-koncert ofte er i stand til at skabe en særlig stemning. Du lever dig ind i musikken, dagdrømmer eller får måske en uimodståelig lyst til at spille luftguitar, danse eller overtage dirigentstokken. Jo mere følelse og live-stemning du kan få med hjem i stuen, jo bedre må systemet være.
Mange afviser det at lytte til melodien som værende for enkelt til at give meningsfulde resultater. Men i praksis er det en teknik, som tydeliggør forskelle mellem systemer mere end nogen anden vurderingsmetode, vi har stiftet bekendtskab med.
Metoden kan forklares på følgende vis: Vores musikalske skala består af en serie trin. Disse trin er forudsigelige. Vores hjerne har en forbløffende evne til at følge disse trin og til at registrere, når der laves fejl. Det kan sammenlignes med at gå op ad en trappe. Så længe alle trinene er ens, er det behageligt at gå op ad trappen, gå ned ad den, løbe op og løbe ned ad den, tage to trin ad gangen – og du kan endda gøre det i mørke. Men ændres størrelsen på bare ét trin, vil du højst sandsynligt snuble.
At lytte til en melodi kan forklares på samme vis. Hvis du prøver at nynne med på melodien, vil du opdage, at melodien synes at være mere præcis og karakterfuld på et godt system. Trinene vil være mere regelmæssige. De toner, som ét instrument spiller, vil have et harmonisk forhold til de toner, et andet instrument spiller. Du vil endda ofte vide, hvilken tone der kommer som den næste. Så til syvende og sidst – jo bedre system, jo mindre skade udøves der på forholdet mellem tonerne, og jo nemmere er det at få alle melodiens mange lag og nuancer fritlagt.
Nogle mennesker har i begyndelsen lidt svært ved at bruge denne vurderingsmetode. Når det kommer til stykket, kan selv en transistorradio jo spille en melodi der kan forekomme iørefaldende. Her er den afgørende faktor, hvor meget justeringsarbejde din hjerne må udføre for at følge melodien. Din hjerne kan korrigere for fejl i gengivelsen af melodien – og gør det. Din hjerne kan normalt regne ud, hvordan gengivelsen af melodien skulle have været.
Du har uden tvivl bemærket din hjernes evne til at opfatte og forstå selv temmelig uklar information i en normal samtale. Nogen spurgte dig om noget, men du forstod ikke helt, hvad de sagde. Dit umiddelbare svar var: “Hvad?” Men præcis i den brøkdel af et sekund, det tog dig at sige “hvad”, genspillede din hjerne begivenheden, og før spørgsmålet blev gentaget, indså du, at du faktisk havde forstået, hvad der blev sagt.
Problemet her er, at det tog din hjerne nogle dele af et sekund at opfatte og forstå det, dine ører hørte. Når du prøver at nærlytte melodien på et dårligt system, vil din hjerne ligeledes være nødt til at arbejde hårdere for at korrigere for systemets fejl. Hjernen vil hele tiden prøve på at følge med, men vil være lidt bagefter. Ved normal lytning sker dette ubevidst. Dette noget anstrengte lyttearbejde, kommer til udtryk som “lyttetræthed” – et begreb de fleste er bekendt med, og viser sig typisk ved at du slukker for den kværnende radio, puster ud, og nyder en hvilepause for ører og hjerne.
På et praktisk plan, vil du vil finde det nemmere at sammenligne systemer i en A/B-situation, hvis du på det ene system spiller en kort passage (så lidt som ti sekunder og oftest ikke mere end tredive sekunder). Skift så til det andet system, og spil den samme passage igen. Ved at holde passagerne korte vil du have melodien frisk i hukommelsen og bedre være i stand til at nynne med, når du bedømmer hvor meget hver af de 2 systemer får med af musikstykket. Prøv for eksempel at lytte efter om du kan høre alle instrumenter spille hele tiden, og om du kan følge melodien på hvert enkelt instrument.
Hvis du har svært ved at følge melodien når du sammenligner 2 systemer, så giv ikke op – bare læn dig tilbage, og prøv igen. Det kræver, at du investerer lidt tid og en lille smule koncentration. Det handler om, at hvis du ikke lytter aktivt, så hører du heller ikke. Med at lytte aktivt menes der, at du skal prøve at leve dig ind i musikken og fornemme den, eller sagt på en anden måde skal du lytte som du gør, når du f.eks. er til en koncert.
Når du kan høre, at det ene system lettere lader dig følge musikken end det andet – ja, så har du netop praktiseret en Tune Dem. Med lidt øvelse vil du finde, at du her har en lyttetest, som er logisk, ligetil, og en meget pålidelig indikator for ethvert systems lydkvalitet.
Vi skal ikke gøre tingene unødvendigt komplicerede. Vores simple anbefaling må derfor være, at når du skal vælge mellem 2 forskellige anlæg, bør du lytte til system A og derefter til system B. Hvis det ene lyder bedre i henhold til en Tune Dem, så køb det. Hvis de lyder ens, så køb det billigste.
Hos Scala Hifi giver vi dig optimale betingelser for at opleve forskellen på kvaliteten i musik- eller surroundsystemer. Vi har nemlig altid haft lytterum, hvor der kun er opstillet ét sæt stereo- eller surroundhøjttalere ad gangen.
Dette kaldes for et “Single Speaker”-lytterum. Flere højttalere vil – også selv om de ikke er tændt eller tilkoblet – vibrere i takt med de højttalere der spiller, og derved farve det originale signal. Derfor vil du ikke opleve den reelle forskel mellem de systemer du lytter på.
I “Single Speaker”-lytterum undgår vi denne farvning og du hører derfor den reelle forskel mellem systemerne. Samtidig tilnærmer vi os den lydoplevelse, du vil få i din egen stue, hvor du kun har ét sæt højttalere.
Du er altid velkommen i vores showroom, som er opdelt i forskellige stuemiljøer, der hver især er indrettet med sofaer, tæpper og møbler. Her kan du lytte på vores musik- og surroundsystemer i omgivelser, der ligner din egen stue. Det gør det nemmere at fornemme, hvilken oplevelse du kan forvente af vores systemer hjemme i din egen stue.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på events, nyheder og andre spændende emner.
Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at bruge linket i bunden af hvert nyhedsbrev.
© 2025 Scala Hifi – Designet af Aveo web&marketing